آسانسور بدون موتورخانه یا آسانسور روملس آسانسوری است که فضای مستقلی جهت استقرار موتور و تابلو فرمان نداشته و به این صورت می باشد که موتور داخل چاله زیر سقف و تابلو در کنار بالاترین توقف قرار میگیرد. کاربرد آسانسور بدون موتورخانه روملس (MRL) معمولا در ساختمانهایی که محدودیت ارتفاع داشته باشند و یا آسانسور با توقف در پشت بام مورد نیاز باشد اجرا می شوند.
آسانسور بدون موتورخانه روملس MRL چیست؟
بیش از 15 سال از عرضه آسانسورهای جدید توسط یکی از بزرگترین کمپانی های آسانسور در دنیا میگذرد، این مدل از آسانسورها جایگزین مناسبی برای آسانسورهای قدیمی و گیربکس بوده است. این مدل دستگاه را آسانسور گیرلس یا آسانسورهای MRL آسانسور روملس (آسانسورهای machine room less) می نامند.
موتور این مدل آسانسورها از نوع گیرلس (فاقد گیربکس) بوده که جایگزین بسیار مناسبی برای موتورهای گیربکسی می باشد. موتورهای گیرلس با راندمان بالا و حجم پایین و مصرف کم انقلاب بزرگی در صنعت آسانسور ایجاد کرد.
در آسانسور MRL (بدون موتورخانه) از موتوری بسیار کوچک اما قدرتمند گیرلس (فاقد گیربکس) استفاده میشود. بجای اینکه مانند آسانسورهای قدیمی از موتور گیربکسی با استراکچر سنگین و پر حجم در موتورخانه آسانسور روی دال بتونی سقف چاهک استفاده شود، از موتور گیرلس کم حجم و کوچک با قدرت و راندمان بالا استفاده میشود.
این موتور گیرلس با روش MRL به داخل چاهک آسانسور منتقل میشود و نیاز به موتورخانه ندارد و حداقل فضای ممکنه را اشغال می کند، در حالیکه آسانسورهای قدیمی معمولا یک موتورخانه آسانسور روملس در بالاترین نقطه چاه و یا پایین ترین نقطه چاه برای نصب موتور گیربکس آسانسور و تابلو فرمان، گاورنر و متعلقات لازم دارد.
تاریخچه آسانسور بدون موتورخانه ام ار ال
آسانسورهای روملس در ابتدای سال ۱۹۹۰ وارد عرصه رقابتی صنعت آسانسور جهان شد و همانگونه که از نام آن مشخص می باشد نیازی به فضای موتورخانه ندارند و این مزییت باعث که استقبال طراحان و معماران دست طراحان برای طراحی یک پارچه و بدون سازه موتورخانه در ساختمان گشته است.
این طراحی حداقل در مدت ۱۵ سال در خارج از ایالات متحده آمریکا مورد استفاده قرار گرفته شد و هم اکنون در حال تبدیل شدن به یک محصول استاندارد برای ساختمانهای با ارتفاع کم تا ارتفاع متوسط است. این آسانسورها برای نخستین بار توسط یک شرکت فنلاندی به بازار آمریکا معرفی شد.
پذیرش محصول در ابتدا به دلیل کاربردهای محدود و تازه بودنش ، عدم توانایی آن در تحقق کد استاندارد مورد نیاز ایالات متحده و محدود بودن تعداد تولیدکنندگان که کالای معادل آن را ارائه می دادند در بازار ایالات متحده کند بود.
در طی ۱۰ سال گذشته تولید کنندگان آسانسور بر موانع پذیرش محصولات MRL غلبه کرده اند. هم اکنون سایر تولید کنندگان آسانسور در حال بازاریابی نسخه های کاربرد آسانسور بدون موتورخانه روملس (MRL) هستند و محصول ارائه شده برای بسیاری از ابعاد و سرعت ها گسترش یافته است.
در واقع می توان گفت آسانسور روملس گزینه مناسبی برای جایگزینی آسانسورهای قدیمی است.
کاربرد آسانسور بدون موتورخانه روملس (MRL)
همان طور که گفته شد آسانسور روملس نیاز به وجود یک موتورخانه در انتهای چاهک ( مسیر حرکت آسانسور در امتداد عمودی) را از بین میبرد در نتیجه در ساختمانهای کم ارتفاعتر و یا به طور کلی در شرایطی که فضای درون چاهک محدود است و نمیتوان فضای بزرگی را به موتورخانه اختصاص داد، اجرای سیستم آسانسور بدون موتورخانه بسیار کاربردیتر است.
همچنین حذف موتورخانه از ساختمان میتواند نمای ظاهری درونی و بیرونی ساختمان را بهبود ببخشد و آن را زیباتر کند. یکپارچه بودن سیستم آسانسور و قرارگیری بیشتر قطعات در فضای اطراف کابین هم کار تعمیر و نگهداری آن را سادهتر کرده و همچنین هزینه تعمیرات و سرویسهای دورهای متعدد را به شکل قابل توجهی کاهش میدهد.
بیشتر بخوانید : استاندارد طول ریل آسانسور
ویژگی های آسانسور بدون موتورخانه
تا به اینجا به صورت کلی درمورد ساختار و کاکرد آسانسورهای MRL آشنا شدیم. همان طور که گفته شد این مدل آسانسور به عنوان نسلی جدید از آسانسورها مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش به دلیل استفاده از تکنولوژی رو دنیا، دارای مزیت های مختلفی است. که قصد داریم در ادامه به معرفی بیشتر ویژگی های این نوع آسانسور بپردازیم.
- دارای صدای بسیار کم ترمز، که در ساختمان های کوچک تر بسیار مهم است، تا باعث مزاحمت ساکنین نشود.
- لرزش و تکانه های بسیار پایین
- به دلیل عدم نیاز این آسانسور به اتاق جداگانه جهت راه اندازی موتور در آن، فضای مورد نیاز این بالابر بسیار کم تر از آسانسورهای معمولی است. ضمن اینکه طراحان و مهندسان نیز در زمان نقشه کشی دست بازتری داشته و راحت تر می توانند بخش های مختلف را جای گذاری کنند.
- کاهش خطرات و حوادث همراه با امنیت بیشتر
- عدم نیاز به هزینه بالا جهت سرویس و نگهداری
- یکی دیگر از مزیت های آسانسور بدون موتورخانه امنیت بالا آن در مناطق سیل خیز است. چرا که با توجه به قرار گیری قطعات اصلی در قسمت بالایی، همواره بخش های مهم آسانسور از آب دور هستند.
- راندمان بالای این روش
- طراحی زیبا و افزایش فضای جانبی ساختمان
- کاهش مصرف انرژی به دلیل مصرف پایین، تا جایی که این آسانسور نسبت به آسانسورهای هیدرولیک تا 80 درصد انرژی کم تر مصرف می کند. که مقدار بسیار قابل توجهی بوده و همچنین این مدل از روغن نیز استفاده نمی کند. که سبب کاهش خطرات احتمالی و همچنین هزینه ها می شود.
- دسته بندی تمامی تجهیزات و قطعات آسانسور در چاه واحد
- نصب آسان و سریع آسانسور MRL
- سازگاری با محیط زیست
- استفاده نکردن از روغن در موتور
- یکپارچگی آسانسور در یک چاه واحد
- قدرت و استحکام بالا
- استفاده از ریل های قوی
استاندارد کاربرد آسانسور بدون موتورخانه روملس (MRL)
- در این نوع آسانسور ها یک دریچه به منظور خروج اضطراری در بالاترین قسمت چاله آسانسور جهت ورود و خروج و همچنین یک دریچه جهت دسترسی به موتور در مواقع تعمیرات تعبیه میشود که از بندهای بسیار مهم و حائز اهمیت استانداردی می باشد.
- در آسانسورهای بدون موتورخانه بدلیل عدم وجود اتاقک آسانسور تابلو فرمان در کناربالاترین ایستگاه استقرارداده میشود. محل قرارگرفتن تابلو فرمان می بایستی به صورتی باشد که دسترسی و دید به چاله و موتور کاملا فراهم باشد.
- استاندارد تعریف شده در آسانسورهای موتورخانه دار در خصوص مسیرهای دسترسی، فضاهای کاری و درب ها و دریچه های ایمنی در این نوع آسانسورها نیز صادق می باشد. به طور مثال فضای اختصاصی جهت قرار گرفتن تابلو می بایستی مجهز به قفلی باشد که درب آن بصورت بدون کلید بسته و با کلید باز شود. چنانچه امکان نصب درب در این فضا وجود نداشته باشد میتوان با نصب قفل با شرایط فوق برای تابلو سه فاز و تابلو فرمان، شرایط استانداردی برای این فضا را رعایت کرد.
- حالت اضطراری در این نوع آسانسورها جهت خارج کردن مسافرین به دو صورت برقی و دستی قابل انجام می باشد. درحالت دستی اهرم ترمز موتور که در فضای تابلو فرمان و سه فاز نصب میشود و از طریق یک سیم بکسل به پشت موتور نصب میگردد امکان باز کردن فک ترمز و حرکت آرام کابین به سمت نزدیکترین طبقه را فراهم میکند. در حالت برقی باز شدن فک ترمز موتور و همچنین حرکت موتور از طریق باطری های موجود در تابلو فرمان صورت میگیرد.
- آسانسورهای بدون موتورخانه BENIS دارای تجهیزات با کیفیت بسیار مطلوب و تولید بزرگترین شرکتهای دنیا می باشد. ترکیب قطعات و کیفیت نصب بالاترین سطح ایمنی و کیفیت حرکت را ارائه مینماید. این آسانسورها تا ظرفیت ۲۵۰۰ کیلوگرم و تا سرعت ۶/۱ متر بر ثانیه طراحی شده است.
مزایای آسانسورهای بدون موتورخانه
- مصرف انرژی در این آسانسورها بسیار پایین و حجم قطعات بسیار کوچک است
- الکتروموتور استفاده شده در آسانسور های روملس دارای تکنولوژی بسیار قوی بوده و از یک موتور دی سی گشتاور بالا استفاده می شود
- مناسب برای جابجایی ترافیک های بالا و ظرفیتهای سنگین
- طول مسیر حرکت تا ۴۵ متر
- ظرفیت تا ۲۵۰۰ کیلوگرم با سیستم تعلیق ۱:۱ ، ۲:۱
- سرعت تا ۶/۱ متر بر ثانیه
- حرکت بسیار نرم و مطمئن
- سطح صدا و نویز بسیار پایی
کاربرد آسانسور بدون موتورخانه روملس (MRL) درصورت عدم وجود فضای اتاق ماشین آلات؛ ایده آل هستند. علاوه بر این، MRL ها مقرون به صرفه هستند زیرا در مقایسه با تجهیزات کششی دنده ای سنتی، به انرژی کمتری نیاز دارند. همچنین، MRL های کششی مشکلات مرتبط با تجهیزات هیدرولیکی (به عنوان مثال خوردگی خاک، سر و صدا و بو) را از بین میبرند.
از آنجا که آسانسور MRL برای قرار دادن موتور خود به اتاق جداگانه ای احتیاج ندارد، فضای بسیار کمتری نسبت به آسانسور سنتی اشغال میکند. این امر باعث میشود طراحان و معماران از فضای اضافی استفاده کنند و آزادی بی نظیری در طراحی ایجاد کنند.
معایب آسانسور بدون موتورخانه یا روملس (MRL)
هیچ ابزاری به خصوص ابزارهای دارای فناوری جدیدتر خالی از عیب نیستند. در اینجا جا دارد به برخی معایب آسانسور بدون موتورخانه هم اشاره کنیم:
- به دلیل استفاده از ورقها و قطعات فولادی زیاد در بدنه آسانسور و دیواره چاهک، ممکن است کشیده شدن این قطعات به یکدیگر کمی پر سر و صدا باشد. به همین دلیل ارائه دهندگان خدمات نصب آسانسور راهحلهایی برای جذب صدا توسط دیوارهها را پیادهسازی میکنند تا با این مشکل مقابله نمایند.
- با توجه به محل قرارگیری موتور که چسبیده به کابین است، طبیعی است که در اثر کار کردن طولانی، گرمای تولید شده توسط موتور در فاصله کمتری با سرنشینان قرار داشته باشد و موجب افزایش دمای درون کابین شود که ممکن است کمی برای افراد درون کابین ناخوشایند باشد.
- از آن جایی که آسانسور بدون موتورخانه نسبت انواع دیگر جدیدتر است و کمتر دچار حادثه میشود، ممکن است پروتکلهای ایمنی دقیق و مشخصی برای شرایط اضطراری در مورد آن وجود نداشته باشد.
انواع آسانسورهای روملس (Room Less)
با محبوبیت بیشتر MRL ها، طرح های بیشتری در دسترس مشتریان؛ قرار خواهد گرفت. این سه طرح در حال حاضر متداولترین مدل ها هستند.
آسانسور MRL In-Line
طراحی داخلی پشتیبانی از ریل است و دسترسی جلوی آسانسور را فراهم میکند. این مدل در اندازه های استاندارد ارائه میشود و یک تجربه سواری سریع و روان را ارائه میدهد. با داشتن ویژگی های استاندارد ایمنی، این نمونه، گزینه عالی برای انتخاب آسانسور است.
آسانسور MRL درب جلو و بغل
برخی از محدودیت های ساختمانی به آسانسوری نیاز دارد که از جلو و پهلو باز شود. این نیاز پیشامد معمولی نیست، اما اتفاق میافتد. طراحی جلو و کنار این نوع آسانسور، برای چنین شرایطی منحصر به فرد و مناسب است. این مدل، یک MRL نصب شده روی ریل است که بر موانع ساختمانی خاص غلبه میکند.
آسانسور MRL درب جلو و عقب
برای ساختمانهایی که نیاز به دسترسی به بالابر در جلو و عقب دارند، این طراحی یک انتخاب عالی است. همچنین میتواند در ساختمانهایی با طبقه تقسیم شده یا کف کوتاه استفاده شود.
بیشتر بخوانید : مشخصات، مزایا و معایب موتور آسانسور گیرلس
موتور آسانسور روم لس چیست؟
برخی از دستگاه های بالابر از موتورهای سنکرون بدون دنده به جای موتورهای القایی معمولی استفاده می کنند. این طراحی نیاز به یک اتاق ماشین ثابت را برطرف می کند و بنابراین فضای ساختمان را صرفه جویی می کند. تقریباً تمام آسانسورهای کششی MRL دارای کشش بدون دنده هستند.
قیمت آسانسور بدون موتورخانه روملس (MRL)
هزینه ساخت و کاربرد آسانسور بدون موتورخانه روملس (MRL) و قیمت آسانسور بدون موتورخانه به موارد بسیار زیادی بستگی دارد؛ اما معمولا دو عامل هستند که بر قیمت آسانسور بدون موتورخانه تاثیر می گذارند:
اولین عامل، سن خانه شما است. هرچه خانه و ساختمانی که قصد نصب آسانسور را در آن دارید قدیمی تر باشد نیاز به اصلاحات بیشتری خواهد داشت و این موضوع قیمت نصب آسانسور بدون موتورخانه را افزایش خواهد داد.
دومین عامل نیز اندازه و میزان تحمل وزنی است که برای آسانسور خود در نظر می گیرید. هر چه اندازه و میزان وزنی که آسانسور باید تحمل کند بیشتر باشد، قیمت آن نیز به نسبت افزایش می یابد.
کلام آخر
داشتن پروانه طراحی و مونتاژ دلیل کافی بر صلاحیت فنی یک شرکت آسانسور نمی باشد. طراحی و اجرای این نوع آسانسور نیاز به دانش فنی بالا و محاسبات دقیق دارد و دقت نمایید که شرکت های محدودی قادر به انجام آن هستند بنابراین مراقب باشید در دام شرکت هایی که صرفا ادعای این را دارند که توانایی اجرا دارند گرفتار نشوید.هدف ما آگاه سازی شما کارفرمای عزیز است.
جهت مشاوره و خرید با کارشناسان ما در بخش فروش شرکت سحرفراز تماس حاصل فرمائید.