شرکت سحـرفرازپیـمانــ

index1.png

تلفن

۰۹۱۲۴۹۰۴۷۰۷- 02166604826

canvas23.png

آدرس

تهران خیابان ستارخان خیابان خسروشمالی برج بهاران پ۶

سحرفرازپیمان

مهم ترین اجزای اصلی کابین آسانسور

مهم ترین اجزای اصلی کابین آسانسور

محتوای که در این مقاله می خوانید

کابین آسانسور جایی است که مسافر ، جابجایی با آسانسور را تجربه می کند. از این رو ، بسیار مهم است که طراحی اجزای اصلی کابین آسانسور  مطابق با سلیقه مسافران باشد و به خوبی با طراحی کلی ساختمان ادغام شود و احساس زیبایی و راحتی را در هم آمیزد و به مسافر بدهد.

به بیان دیگر می توان گفت که کابین همان اتاقک کوچکی است که برای جابجایی افراد و بار از آن استفاده می شود. این قطعه یکی از قطعات اصلی آسانسور است که همواره در معرض دید استفاده کنندگان قرار می گیرد.

کابین آسانسور در ابعاد و اندازه های مختلفی طراحی و ساخته می شود. طراحی محیط داخلی کابین با اجناس مختلف و طرح های متنوع صورت می گیرد. کابین نقش ایمنی و تزئینی را در آسانسور دارد. ایمنی این قطعه از اهمیت بالایی برخوردار است.

مهم ترین اجزای اصلی کابین آسانسور

قسمت های بدنه ، یوک ، کف و سقف و درب از اجزای اصلی کابین آسانسور هستند.

بدنه کابین آسانسور :

در ساخت بدنه گابین باید از جنس مقاومی استفاده شود که معمولا در ساخت آن از ورقه های فولاد بهره گیری می شود. سازندگان کابین ضخامت دیواره های کابین را ۱.۵ سانتی متر و ضخامت کف و سقف را برای ایمنی بیشتر ۲ سانتی متر در نظر می گیرند.

بدنه به صورت لته های به عرض ۳۰ تا ۴۰ سانتی متر و به طول ارتفاع کابین ساخته شده و به یکدیگر پیچ و مهره می شوند. لبه لته ها حداقل به اندازه ۳.۵ سانتی متر برگشته تا ضمن امکان پیچ و مهره نمودن آنها به یکدیگر ، نیز باعث تقویت بدنه شود. ارتفاع مفید کابین حداقل ۲ متر می باشد.علت ساخت بدنه به صورت قطعات کوچکتر جهت امکان سهولت نصب و مونتاژ آن در داخل چاه و همچنین باز کردن و دمونتاز آن از داخل چاه می باشد.

یوک کابین آسانسور :

یوک به عنوان یکی از اجزای اصلی کابین آسانسور ، چارچوب فلزی کابین است که کل کابین را در بر می گیرد. به یوک کابین ، قاب نگهدارنده کابین نیز گفته می شود. قاب نگهدارنده ای که کف کابین ، ترمز های ایمنی ، کفشک ها و سیم بکسل ها به آن متصل می شوند که این قطعه معمولا از فلز مقاومی ساخته شده و تجهیزات کابین بعد از نصب به آن متصل می شوند. کابین روی یک قاب سوار است که سیم بکسل ها یا جک به این قاب وصل می شوند ، یوک به طور دقیق در مرکز ثقل کابین قرار دارد.

کف کابین آسانسور :

کف کابین یا به تعبیری سکوی کابین از اجزای اصلی کابین آسانسور می باشد و همان محلی است که مسافرین و بار بر روی آن قرار می گیرند. جنس کف کابین باید مقاوم باشد تا به راحتی بتواند وزن مسافرین و بار را تحمل کند.

اجناسی که عموما برای کف کابین های آسانسور مسافربری استفاده می شود عبارتند از:

  • سنگ
  • کف پوشها PVC
  • پارکت های چوبی
  • سرامیک

با توجه به شرایط استانداردی مصوبه وزارت صنایع و معادن منوط به غیر آتش زا بودن اجناس مصرفی داخل کابین های آسانسور , موارد ۲ و ۳ یعنی کف پوشهای پلاستیکی و پارکت های چوبی چند سالی است که دیگر در کابین های آسانسور های مسافری استفاده نمی شود. اگر شما اقدام به نصب این گونه اجناس برای کف آسانسور خود نمایید در گرفتن استانداردهای ادواری سالیانه که به تازگی از موارد ضروری ساختمان ها اعلام شده است به مشکل خواهید خورد.

در دسته بندی سنگها , سنگهای گرانیتی از مقاومت بسیار بالا و نفوذ پذیری مایعات بسیار کم برخوردار می باشند. به همین دلیل سنگهای گرانیتی یکی از بهترین انتخاب های شما برای کف آسانسور می باشد.

سقف کابین آسانسور

سقف آسانسور

طراحی سقف انواع کابین آسانسور باید طوری انجام شود که در حین عملیات خدمات و بازبینی بدون آنکه تغییر کند ، بتواند سنگینی وزن حداقل دو نفر را تحمل کند. معمولا بر روی سقف درب خروجی اضطراری ، فن و نرده نیز کار گذاشته میشود. طبق استاندارد ۸۱- EN اروپا ، سقف کابین باید به نحوی ساخته شود که حداقل بتواند وزن دو نفر را بدون انحراف دائمی در آن تحمل کند.

برای تزیین سقف آسانسور از سقف های کاذب با نور پردازی استفاده می شود. این سقف ها معمولا از جنس ورق های استیل ، ورق های کامپوزینت و فرمیکا و یا انواع طلق می باشند. روی این ورق ها از طریق برش لیزر طرح های مختلفی ایجاد می شود و از طریق لامپهای هالوژن و یا LED نور پردازی می شوند و جلوه زیبایی به کابین آسانسور می دهند. انواع سقف های مشبک و ورق های استیل با لامپ های تو کار هم برای سقف آسانسور متداول هستند.

درب کابین آسانسور :

درب کابین یکی از اجزای اصلی کابین آسانسور است. طراحی و ساخت درب کابین لولایی ، نیمه اتوماتیک و تمام اتوماتیک و در مدل های دولته و سه لته انجام می شود. درب کابین از سقوط افراد و بار به درون چاهک جلوگیری می کند. این قطعه باید دارای مقاومت باشد تا در برابر ضربه و فشار آسیب نبیند. درب های سانترال و تلسکوپی از نمونه این درب می باشند.

درب-لولایی-آسانسور
درب-لولایی-آسانسور

بخش های مهم کابین آسانسور شامل دیواره ها، کف، سقف آسانسور بایستی از لحاظ مکانیکی مستحکم باشند. نکته ای که در مورد کابین آسانسور حائز اهمیت است مقاومت کابین در برابر نیرو های وارده در زمان حرکت کابین یا هنگام عمل کردن ترمز ایمنی (پاراشوت) و یا برخورد با‌ ضربه گیرهای ته چاهک است. باید دانست اتاقک، یوک کابین، کفشک ها، دیواره های کف و سقف کابین آسانسور بایستی توان تحمل فشارهای وارده را داشته باشند.

از دیگر موارد تزیینی که در کابین آسانسور استفاده میشود میتوان به موارد زیر اشاره کرد :

پنل شستی های داخل کابین :

این بخش در حالیکه از قسمت های کاربردی آسانسور میباشد تاثیر زیادی هم در نمای ظاهری کابین دارد. بنابراین در انتخاب این پنل و صفحه نمایشگر آن بایستی هم به زیبایی و هم کیفیت عملکرد و طول عمر آن توجه داشت.

پنل کابین آسانسور مرکز فرماندهی آسانسور بوده و انتخاب آن اهمیت بسیار بالایی دارد. از طرفی با توجه به تماس مستقیم همه ی افراد با این قسمت از آسانسور، کیفیت و کارآیی پنل آسانسور بیشتر مورد توجه قرار می گیرد.

انتخاب ابعاد و مشخصات:

پیش از انتخاب نوع پنل بهتر است ، اطلاعات کلی در خصوص ابعاد، نوع استیل و نورپردازی و طرح کابین را داشته باشید و سپس اقدام به انتخاب پنل نمایید. هماهنگی رنگ کابین و پنل آسانسور به لحاظ زیبایی بسیار مهم می باشد. باید کابین ساز ابعاد پنل، توکار یا روکار بودن، عرض و ارتفاع را تعیین نمایند.

آیینه داخل کابین آسانسور

آیینه داخل کابین :

تقریبا در تمام آسانسور ها آیینه وجود دارد. نصب آیینه در آسانسور باعث بزرگتر به نظر آمدن کابین میشود و از استرس افرادی که دارای فوبیای محیط های بسته هستند می کاهد. همچنین باعث می شود در طول طی طبقات سرگرم شوید و گذر زمان را احساس نکنید. اما استفاده از آیینه های غیر استاندارد و نصب غیر صحیح میتواند احتمال وجود حادثه را بوجود بیاورد.

آیینه های آسانسور در انواع سفید ، برنزی ، متالیک و … تولید می شوند . با کمک سند بلاست انواع طرح ها را در حاشیه آینه اضافه می نمایند. با انواع ورق های کامپوزیت یا استیل و نیز ام در اف برای آن قاب طراحی کرد.

دستگیره داخل کابین :

نصب دستگیره در مقابل آیینه کابین علاوه بر افزایش زیبایی کابین ، باعث ایجاد فضای حایل در مقابل آیینه می گردد تا از احتمال برخورد اجسام با آیینه و شکستن آن کم کند. همچنین بسیاری از افراد نظیر سالمندان و افراد کم توان در هنگام سوار شدن به آسانسور از این دستگیره برای ایستادن کمک میگیرند.

هنگام ساخت کابین آسانسور به چه نکاتی باید توجه کرد؟

  • اندازه گیری ابعاد چاه آسانسور بسیار مهم است.
  • ضخامت دیواره کابین حداقل باید ۱.۵ میلی متر باشد.
  • ضخامت سقف و کف کابین حداقل باید ۲ میلی متر باشد.
  • کف کابین باید غیر آتش زا باشد و سختی کافی در برابر فشار وارده توسط مسافر و بار را داشته باشد.
  • داخل کابین باید در حالت ایستاده به طور دائم روشن باشد و در حالت استندبای هم با نور کم روشن باشد.
  • دکمه های زنگ هشدار یا توقف اضطراری باید در محل پایین ترین دکمه در کابین باشد.
  • بالاترین دکمه در کابین نباید ارتفاعی بیشتر از ۱۳۷ سانتیمتر از کف کابین داشته باشد.
  • با توجه به استاندارد EN-81 اروپا بطور متوسط سطح لازم برای ایستادن یک نفر مسافر در داخل کابین ۰.۸۲ متر مربع می باشد.
  • جز درب ورودی کابین ، دریچه اضطراری و محل تهویه هوا ، باقی تجهیزات باید کاملا پوشیده باشد.
  • کابین باید در تراز هر طبقه متوقف شود و در زمان ورود و خروج مسافر و بار در تراز کف طبقه باقی بماند.
  • کابین باید دارای سیستم ایمنی مناسب باشد.
  • روشنایی کابین از موارد مهم است.
  • دیوار ها ، سقف و بدنه و کفشک باید مقاوم و ضد حریق باشند.

منبع : سایت زمان صنعت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *